Dit is het Flex Logies Gebouw

Op deze groene plek in Eersel is sinds juni 2013 een bijzonder wooncomplex in gebruik: het Flex Logies Gebouw. Zestig werknemers uit Midden- en Oost-Europa hebben hier hun tweede thuis. Vanuit het Flex Logies Gebouw gaan zij iedere dag naar hun tijdelijk werk, vooral in de Kempische maakindustrie. Het wooncomplex is een van de eerste dat speciaal voor arbeidsmigranten gerealiseerd is door een werkgever, een woningcorporatie en een gemeente gezamenlijk. Het krijgt landelijk veel lof toegezwaaid vanwege deze uitstekende samenwerking, de goede faciliteiten en de mooie locatie. Deze site vertelt u alles over de gebouwen, de plek en de ontstaansgeschiedenis. En over de initiatiefnemers: detacheerder Metaal Flex Nederland, Woningstichting de Zaligheden en de gemeente Eersel.Rust en ruimte voor bewoners

Na het werk trappen ze een balletje of genieten ze op een bankje van de nazomerzon. De eerste bewoners van Mazury, Tatry en Pomorze, zoals de drie gebouwen zijn gedoopt., hebben ruimte en groen om zich heen. Ze beginnen zich al thuis te voelen in het Flex Logies Gebouw.

Hun gezamenlijk onderkomen bestaat uit drie gebouwen van twee woonlagen. Deze staan aan De Vonder (1-11), niet ver van het centrum van Eersel. Elke woonlaag heeft een keuken/woonkamer en vijf kamers waarin twee personen verblijven. Per kamer is er een badkamer met douche en toilet en een pantry. Iedere kamer beschikt over internet en satelliettelevisie.

Mooiste plek
Ilona Lebok is de conciërge. Zij werkt sinds 2006 voor Metaal Flex Nederland; ze heeft bij verschillende bedrijven in de regio schoonmaakwerk gedaan. Nu onderhoudt ze de nieuwe, moderne gebouwen. Ze is er samen met

haar echtgenoot Marcin. Marcin werkt al sinds 2001 op-en-af in Nederland. Hij fungeert als vraagbaak voor de andere bewoners in het Flex Logies Gebouw en zorgt ervoor dat daarover communicatie is met het kantoor van Metaal Flex in Hapert. "Dit is wel de mooiste plek waar ik in Nederland gewoond heb", zegt hij.

Metaal Flex heeft de gebouwen ingericht en is de beheerder van het Flex Logies Gebouw. Het bedrijf treedt op bij eventuele overlast en heeft maandelijks overleg met gemeente en woningbouwvereniging.

Arkadiusz Sigura is blij dat deze drie partijen ooit het initiatief namen tot het Flex Logies Gebouw. Hij studeert in Polen internationale handelsbetrekkingen en is nu voor de tweede keer in Nederland om een aantal maanden geld te verdienen. "Ik moet na het werk vaak nog studeren en daar heb ik hier alle rust en ruimte voor."