Voorbeeld voor de regio

Het Flex Logies Gebouw is een goed voorbeeld voor de regio Eindhoven als het gaat om huisvesting voor arbeidsmigranten. Het helpt om de angst voor grootschalige opvang weg te nemen. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer van begin oktober 2013. ‘Er zijn in de regio enkele concrete resultaten, zoals het Flex Logies Gebouw dat in juni in Eersel is geopend. Bij omwonenden komt echter ook angst voor grootschalige opvang voor, daarom zijn de twee genoemde voorbeelden goed voor de regio’, zo staat in de brief te lezen.

Blok is zo goed op de hoogte van het Flex Logies Gebouw omdat bij de opening in juni 2013 zijn hoogste ambtenaar op dit onderwerp, Leendert Koning, aanwezig was in Eersel. Hij opende het symposium ‘Goede huisvesting werkt’ en keek na afloop uitgebreid rond in de gebouwen. Hij was een van de vele prominente bezoekers die het Flex Logies Gebouw prees. Vencomatic- eigenaar Han van de Ven deed een beroep op de ongeveer honderd deelnemers om arbeidsmigranten in het hart te sluiten. Onderstaand een sfeerimpressie.


Goede huisvesting werkt

Met een symposium, een middag voor relaties en een open dag voor omwonenden is medio juni het Flex Logies Gebouw geopend. Het werden drie bijzondere dagen: vanwege de welwillende sfeer in de Kempen rond dit splinternieuwe onderkomen voor arbeidsmigranten, én vanwege de lof die de drie initiatiefnemers uit het hele land kregen toegezwaaid. "Zij maken het leven in een gemeenschap beter", prees Vencomatic-eigenaar Han van de Ven.
"Een goed voorbeeld van hoe het ook kan", concludeerden de deelnemers aan het symposium. Aanwezig waren bestuurders, beleidmedewerkers en andere professionals uit het hele land die met huisvesting van arbeidsmigranten te maken hebben.

Sprekers en bezoekers op het symposium van 13 juni krijgen na afloop een rondleiding door het Flex Logies Gebouw. Helemaal links Leendert Koning, teamleider EU-arbeidsmigranten van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Han van de Ven: luister met je hart
"Een geweldige locatie, omringd door groen en toch dichtbij het centrum van Eersel", aldus Han van de Ven. Zij runt Vencomatic, dat diervriendelijke

huisvestingssystemen maakt voor pluimveestallen, samen met haar echtgenoot Cor. Sinds eind jaren negentig doet Vencomatic regelmatig een beroep op de arbeidsmigranten die Metaal Flex in dienst heeft.

Van de Ven maakte in haar speech van de

De drie initiatiefnemers onthullen het straatbordje De Vonder, waaraan het Flex Logies Gebouw ligt.

gelegenheid gebruik om een oproep te doen tot een socialer omgang met arbeidsmigranten. "Grenzen zijn niet langer meer bepalend voor de verblijfplaats van bevolkingsgroepen. In de vakantieperiode hoor je wanneer je over de Markt loopt allerlei talen spreken en wanneer je na werktijd in de supermarkt bent dan hoor je bij wijze van spreken dat Pools de voertaal is. Er zijn tijden dat wij de arbeidsmigranten hard nodig hebben, laten wij hen niet alleen tolereren maar sociaal met hen omgaan en hen ook in onze harten sluiten.

Een van de forumdiscussies tijdens het symposium. Van links naar rechts Frans Stienen (portefeuillehouder arbeidsmigranten van de SRE), Ton Lavrijssen (logistiek manager Saris aanhangers BV), Eric Beerens (lid team arbeidsmigranten ministerie van Binnenlandse Zaken), Ger Koopmans (oud-Kamerlid), Gosia Bruins (adviseur migratie en arbeidsmarkt, columniste).

Wanneer je luistert vanuit je hart is het gemakkelijker om te gaan met de Poolse voertaal in de supermarkt."

Leendert Koning: Plannen sneuvelen vaak
Leendert Koning, leider van het team EU-Arbeidsmigranten van het ministerie van Binnenlandse Zaken, prees de creativiteit rond het Flex Logies Gebouw. "Plannen voor huisvesting, ook al zijn ze kansrijk, sneuvelen toch vaak vanwege gebrek aan draagvlak in de omgeving. Maar het Flex Logies Gebouw bewijst: zo kan het ook." Ruim tweehonderd geïnteresseerde en enthousiaste bezoekers aan de open dag bewezen twee dagen later zijn gelijk.

Frans Stienen: Gemeenten werken niet allemaal mee
In Zuidoost-Brabant verblijven naar schatting tussen de 15- en 17.000 arbeidsmigranten, vertelde de Helmondse wethouder Frans Stienen. Hij is tevens voorzitter van de stuurgroep Arbeidsmigranten van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE). Wat het getal van 15.000 betekent voor de behoefte aan huisvesting voor deze regio is niet helemaal duidelijk. De gemeenten zijn bezig om dat te inventariseren en niet alle gemeenten werken daaraan even enthousiast mee, vertelde Stienen. "Zolang er geen overlast is, bestaat het onderwerp vaak niet voor een gemeentebestuur."

Binnenkijken bij de buren: Eerselnaren in het Flex Logies Gebouw tijdens de open dag voor de buurt.